marți, 9 octombrie 2012

Semintele de in


Sigur ati auzit că seminţele de in sunt foarte bune pentru sănătatea ta. Ele conţin de două ori mai mulţi acizi graşi esenţiali Omega 3 decât peştele şi sunt o sursă excelentă de fibre, de vitamine şi de minerale. Însă, este bine de ştiut cum trebuie consumate seminţele de in şi în ce cantităţi, altfel ne pot dăuna. Asa ca am cautat cateva detalii “ajutatoare”:

 Ajută digestia 
 Seminţele de in sunt foarte eficiente în tratarea constipaţiei. Acestea au un efect laxativ uşor, datorită conţinutului ridicat de fibre. Aşa că, dacă ai probleme cu digestia, poţi lua de trei-patru ori pe săptămână, seara, câte două linguriţe de seminţe de in, fie întregi, fie măcinate, cu un pahar cu apă. Dacă le consumi măcinate, este foarte important să fie proaspete, să le macini chiar înainte de a le lua. Şi uleiul din seminţe de in are efect calmant şi antiinflamator, fiind indicat în inflamaţiile tractului digestiv şi pentru prevenirea hemoroizilor.

Luptă împotriva acneei
 Făina din seminţe de in este excelentă în combaterea acneei. Ai nevoie de o râşniţă de cafea cu ajutorul căreia să macini seminţele de in şi să obţii făina pe care o amesteci cu apă plată până devine o pastă omogenă. Pe o bucată de tifon pui pasta şi aplici tifonul pe locul afectat de acnee, peste 30 de minute. Cu ajutorul acestor comprese pielea ta va deveni mai fină şi mai curată. 

Excelente în detoxifiere
 Seminţele de in sunt benefice pentru detoxifierea intestinală. Atunci când te decizi să urmezi o cură de detoxifiere (se recomanda primavara si toamna), seminţele de in nu trebuie să-ţi lipsească din alimentaţie. Acestea conţin fibre care absorb multă apă, se umflă şi elimina reziduurile din intestin, stimulând astfel detoxifierea naturală a organismului.

Te ajută să slăbeşti
 Seminţele de in stimulează arderea grăsimilor şi transformarea lor în energie, din acest motiv sunt ideale în combaterea obezităţii. Conferă rapid senzaţia de saţietate şi limitează asimilarea grăsimilor în organism, astfel devin nişte aliaţi de nădejde în curele de slăbit. Poţi lua una-două capsule cu ulei de seminţe de in pe zi. Pe durata curei, este bine să bei câte doi litri de lichide pe zi.

Protejează sistemul cardiovascular
Prin conţinutul lor de acizi graşi esenţiali, seminţele de in contribuie la scăderea tensiunii arteriale, la reducerea nivelului de colesterol şi de trigliceride. În plus, acest remediu previne formarea cheagurilor de sânge în artere, ceea ce ajută la reducerea riscului de infarct, de atac vascular cerebral şi de boală vasculară periferică. De asemenea, seminţele de in stimulează arderea grăsimilor şi transformarea lor în energie, fiind de un real ajutor pentru combaterea obezităţii. Poţi lua una-două capsule cu ulei de seminţe de in pe zi. Pe durata curei, este bine să bei câte doi litri de lichide pe zi.

Pot înlocui ouăle
Numeroase cercetări au arătat că, datorită conţinutului de lignină, un tip de fitoestrogeni, uleiul din seminţe de in ajută la prevenirea cancerului de sân. De asemenea, acest remediu contribuie şi la reducerea riscului de apariţie a cancerului de prostată şi de colon, având un rol important în distrugerea celulelor canceroase. Ia zilnic câte două capsule cu ulei din seminţe de in şi, ori de câte ori ai ocazia, adaugă acest remediu în salate sau înlocuieşte celelalte cereale cu seminţe de in. Ouăle folosite la aluaturi sau la clătite pot fi şi ele înlocuite cu un amestec din seminţe de in. Ţine cont că o lingură de seminţe măcinate, amestecate cu trei linguri de apă, înlocuiesc un ou.

Scade colesterolul “rău”
 Seminţele de in micşorează nivelul colesterolului LDL (colesterolul "rău"), a trigliceridelor şi chiar a tensiunii arteriale. Aşadar, sunt perfecte pentru persoanele care se confruntă cu astfel de probleme medicale. 50 de grame de seminţe păe zi, ţine colesterolul departe!   

 Medicii ne recomandă să consumăm seminţele de in în combinaţie cu salate sau supe, să fie proaspăt măcinate şi presărate peste mâncăruri precum orice adaos de sare sau piper. Mai mult, seminţele de in sunt mai uşor asimilate de organism dacă sunt măcinate. Cele întregi pot trece prin aparatul digestiv fără a fi digerate, ceea ce înseamnă că nu beneficiem de proprietăţile lor terapeutice. De asemenea, nu trebuie să depăşim 1-2 linguriţe de seminţe de in pe zi. Altfel, pot deveni toxice!


Eu le folosesc in iaurt (in combinatie cu fulgi de ovaz si stafide sau merisoare), in salate sau simple, luate cu un pahar de apa.
Truc: ca sa le puteti macina mai usor, semintele trebuie uscate in prealabil in cuptor, la foc mic si apoi rasnite!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu