miercuri, 10 octombrie 2012

Castanele comestibile - un deliciu al toamnei!



Castanele comestibile fac parte din grupa “fructe de padure”, deoarece la noi in tara productia lor se obtine aproape exclusiv din fond forestier. Castanii cultivati ocupa suprafete reduse in nord-vestul Olteniei si in Maramures.
Castanele se coc in septembrie. In stare proaspata, ele nu se pot pastra prea mult deoarece mucegaiesc. Pentru a mari pana la cateva luni durata pastrariilor in stare proaspata, se introduc, pe masura recoltarii, in vase cu apa rece, in care se tin circa 20 h, apoi se scot, se lasa sa se zvante, ferite de soare, iar dupa aceea  se aseaza in straturi, in nisip curat si uscat. Acest procedeu poate fi fololsit de populatie pentru cantitati mici de fructe.

Castanele contin apa (52 %), amidon (27-39 %), dizaharide (12-14 %), proteine (3-5 %), grasimi (4-5 %), saruri minerale si tot felul de provitamine. 

Daca nu ai incercat inca gustul aromat si rafinat al castanelor, toamna asta trebuie sa o faci! Sunt sanatoase si ajuta la vindecarea a numeroase afectiuni!

Castanele comestibile sunt diferite de alte fructe oleaginoase prin faptul ca sunt sarace in grasimi si au un continut mai ridicat de amidon. Acestea au o textura sfaramicioasa si o aroma usoara, dulce.

De obicei, ele sunt consumate fierte sau prajite, adaugate in supe sau umpluturi, sau pot fi
macinate in faina si utilizate pentru copt.

De ce sa alegi castanele?

Beneficiile lor asupra sanatatii sunt numeroase, cum ar fi:
- detin valoroase depozite de vitamina B6 si E, dar si glucide cu absorbtie lenta, potasiu si acid linoleic (substanta care reduce colesterolul si previne bolile de inima).
- sunt o sursa importanta de hidrati de carbon, fosfor, lecitina si vitamina C.
- contin protide, lipide, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc, potasiu, valoarea lor calorica fiind de 200 calorii la 100 g.
- caloriile continute in castane nu provin din grasimi, ci din carbohidrati.
- sunt lipsite de colesterol si de sodiu, fapt pentru care sunt o alegere foarte buna pentru cardiaci.
- sunt o buna sursade fibre, asa ca persoanele care isi doresc sa se ingrase sau sa isi fortifice musculatura si organismul nu ar trebui sa le ocoleasca.
- contin tiamina - vitamina care completeaza rezervele de energie, echilibreaza digestia si apetitul - si riboflavina, vitamina ce imbunatateste activitatea metabolica.
- ajuta la tratarea problemelor respiratorii, cum ar fi tusea convulsiva.
- repara gaurile microscopice din vasele de sange si capilare si imbunatatesc elasticitatea acestora.

Piureul din castane, un adevarat elixir


Piureul din castane este unul dintre putinele produse care, prelucrate termic, pastreaza in mare parte vitaminele fructului proaspat. Datorita aportului imens de vitamine si minerale, acesta este un tonic natural extrem de puternic, fiind perfect pentru persoanele aflate in convalenscenta, in crestere, pentru sportivi, copii si batrani sau pentru cei care sufera de anemie sau astenie.


E octombrie, castanele s-au copt, si o data pe an, de Sarbatoarea Sf. Parascheva, in Iasi, te poti declecta cu aceste fructe deosebite coapte pe gratar!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu