duminică, 28 octombrie 2012

Cătina – planta minune pentru imunitate

Despre catină am auzit de câțiva ani, iar de vreo doi ani primavara și toamana, mai ales că sunt variații de temperatură destul de mari care afectează semnificativ organismul, mă răsfăț cu un preparat din bobite de catină și miere de albine.

La mine are efect energizant și tonic și mă scapă de starea de somnolență și moleșeală specifică perioadei din an.
Fiindcă este sezonul ei, puteți să o găsiți în piață la prețuri rezonabile, vă recomand să faceți o cură cu catină și miere, iar rezultatele nu se vor lăsa așteptate prea mult!

Câteva detalii:
Despre fructele de cătină se ştie deja că au mai multă vitamina C decât oricare dintre citrice – conţine între 400 şi 1500mg de vitamina C, cantitate superioară cele existente în căpşuni, kiwi şi portocale.
În plus, atât cătina albă, cât şi cea roşie sunt tonice, combat forme diferite de anemie şi contribuie, prin conţinutul crescut de vitamina C, la detoxifierea organismului.
Datorită bogăţiei de vitamine din complexul B, cătina albă şi cea roşie intervin în procesele metabolice. Iar infuzia cu cătină roşie ajută la combaterea avitaminozelor severe, dar este şi un bun detoxifiant, diuretic, sudorific, antidiareic, hemostatic şi antifebril.

Catina este considerata un bun antiinflamator, cicatrizant, antibiotic, astringent, anticancerigen. Ea este indicata si pentru tratarea afectiunilor ficatului, splinei si rinichilor.
Persoanele care suferă de anemie sau de alte afecţiuni hepatice pot consuma sirop de cătină (îl gasit la magazinele naturiste), care este un bun tonifiant pentru sistemul imunitar, fiind benefic mai ales în perioada sezonului rece.

Cum ne apără de răceală şi gripă?

Extractele de mlădiţă de cătină roşie, numite tamarix, sunt folosite în tratatea bolilor măduvei osoase, ale splinei sau ale ficatului. Aceste extracte se administrează sub formă de picături, în funcţie de vârstă şi de afecţiune.
Gemoderivatele acţionează împotriva microbilor sau a virusurile care acţionează asupra ficatului, a splinei sau a măduvei osoase. În anumite boli, extractul de muguri de cătină se folosesc împreună cu alte extracte. De exemplu, în combinaţcu extractrul de alun şi de brad este indicat în forme severe de anemie, în amestec cu porumbarul, în anorfexie, cu bradul, în problemele stomatologice, iar cu coacăzul, în diferite infecţii virale.
 
În lupta cu avitaminoza
Infuzia cu cătină roşie ajută la combaterea avitaminozelor severe, dar este şi un bun detoxifiant, diuretic, sudorific, antidiareic, hemostatic şi antifebril.
Infuzia de cătină roşie se prepară astfel:
·         2 linguri de fructe zdrobite care se pun în 500ml de apă clocotită
·         Se lasă vasul acoperit timp de 30 de minute
·         Infuzia se bea fracţionat, în decursul unei zile
Tratamentul durează cel puţin 20 de zile, în funcţie de recomandarea specialistului.

Tratează bolile cronice
Proprietăţile de antianemic, antigripal, antisclerotic, antiinflamator şi de tonic al sistemului imunitar recomandă cătina albă în tratarea unor afecţiuni grave de tipul cirozei, dizenteriei, ulcerului gastric, aterosclerozei, eczemelor infecţioase şi a asteniei. Prin conţinutul mare de caroten, ajută la termoreglarea organismului.
 În astfel de afecţiuni se foloseşte ceaiul preparat din două linguri de fructe zdrobite la 500 ml de apă clocotită. Această cantitate se consumă zilnic, timp de 60 de zile.

Sirop pentru imunitate
Persoanele care suferă de anemie sau de alte afecţiuni hepatice pot consuma sirop de cătină, care este un bun tonifiant pentru sistemul imunitar, fiind benefic mai ales în perioada sezonului rece.
 Pentru prepararea acestui sirop este nevoie de următoarele:
·         500 g de fructe de cătină
·         800 g de miere
Cum se prepară:
·         Se spală boabele şi se pun în borcane de 400 de g, care se umplu doar o treime
·         Deasupra se toarnă miere, se umple borcanul şi se amestecă bine conţinutul, cu o lingură de lemn.
·         Se acoperă cu capac şi se păstrează la frigider timp de 10 zile, când este bun pentru consum.
·         Se administrează în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol – se ia câte o lingură din acest sirop tonic.
               Tratamentul se urmează timp de 30-40 de zile.

Ajută la slăbit
Dr. Oz preciza în emisiunea sa "The Dr. Oz Show" că acest fruct, cătina, este printre puţinele surse naturale de acizi graşi omega-7, care te ajută să rămâi slabă. Potrivit unui studiu realizat pe cobai şoareci, se pare că în urma unui regim alimentar identic, unul dintre cobai s-a îngrăşat foarte mult, în vreme ce celălalt care lua zilnic ulei de cătină a rămas la o greutate constantă şi nu a prezentat niciun risc de a dezvolta diabet şi boli de inimă.

 Încetineşte îmbătrânirea pielii
Pe lângă vitamina C, cătina are vitaminele E şi A pentru a face din cătină şi uleiul extras din ea, cea mai bună soluţie naturală pentru regenerarea pielii. Uleiul de cătină este potrivit pentru toate tipurile de ten, având un puternic efect antirid. Aplică pe riduri uleiu de cătină presat la rece.

Ajută persoanele care au probleme cu constipaţia
Uleiul de cătină ajută la reglarea tranzitului intestinal, fiind de folos persoanelor care suferă de constipaţie. Dr. Oz recomandă administrarea zilnică a unor capsule gelatinoase cu ulei de cătină, o singură doză de 500 de miligrame.

Este bună pentru diverse probleme ale pielii
Datorită ingredientelor active din conţinutul său, uleiul de cătină presat la rece vindecă pielea de arsuri (inclusiv solare), răni, psoriazis, dermatite, eczeme, acnee, herpes.

Protejează gingiile
Are un efect protector asupra gingiilor. Masează gingiile cu ulei de cătină pentru a preveni apariţia diverselor infecţii.


Azi am gasit în piață catină (ca tot e sezon) și am profitat să îmi prepar mixul de catină și miere care o să mă ajute pe perioada mai friguroasă. 


 Vă recomand o cura de minim o lună cu cate o linguriță de miere cu catină, dimineața, cu un pahar de apă. Veți avea energie întreaga zi, veți scăpa de starea de moleșeală și somnolență ”specifică” perioadei de toamnă/iarnă sau iarnă/primăvară.

 
Rezolvă și o eventuală ”poftă de dulce” datorită mierii de albine. Mixul e dulce-acrișor cu o ușoară tentă amăruie.
La mine funcționează de minune! La voi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu