marți, 25 decembrie 2012

Arome de sărbătoare: Bradul, Scortisoara, Portocalele



Frumusețea iernii se compune în mintea mea si a multora dintre noi nu doar din albul pufos al zapezii, verdele brazilor de Craciun, luciul viu al globurilor pentru Pom, cadouri, colinde, aerul rece si tare, gustul cozonacilor, ci și din aromele sale. Cand spunem “arome”, ne gandim in special la mirosul inconfundabil de brad, scortisoara si portocale.
Aceste parfumuri nu sunt doar placute, ci dezvaluie o serie de beneficii pe care le aduc sanatatii noastre in special acum, iarna.


Bradul
Aroma lui are un efect calmant și potențează starea de bine. Seara, te ajută să te relaxezi și să adormi. Infuzia din ace sau din muguri de brad calmează tusea și degajează căile respiratorii, fiind astfel de un real ajutor în cazul bronșitei și chiar pentru astmatici. 

Ca să potențezi efectul benefic al acelor/mugurilor asupra căilor respiratorii, este indicat să îndulcești ceaiul cu miere de tei.
Ceaiul din ace/muguri de brad este, de asemenea, licoare pentru spirit (combate stresul și favorizeaza buna dispoziție) și acționeaza ca tonic digestiv blând.
Nu în ultimul rând, aceste ceaiuri accelerează eliminarea toxinelor prin efectul sudorific și prin cel diuretic.


Scorțisoara
Parfumul său intens are 3 calități care, unite la un loc, îl fac întru totul deosebit:
- acționează ca și tonic cerebral rapid și eficient – stimuleaza energia mentală, gândirea, creativitatea;
- reduce pofta de mancare și, în mod special, pofta de dulciuri;
- are efect afrodisiac.
 Ceaiul de scorțisoară (sau praful presărat la prajituri) îți aduce toate aceste beneficii într-o formă concentrata. Mai mult decat atât, acesta crește toleranța organismului la frig deoarece scorțisoara este vasodilatatoare, tonifică și protejează inima.
Atenție însă că scorțisoara poate să irite mucoasa stomacala si mucoasa intestinala la persoanele sensibile (efectul scorțisoarei în acest sens este doar neplacut, nu realmente periculos).


Portocalele
Este bine de știut că nu doar culoarea acestui fruct, ci și parfumul emanat de coaja sa stimulează intelectul și buna dispozitie.
Deși coaja de portocală ajută la creșterea elasticității și a rezistenței vaselor sanguine, este indicat să nu o folosiți pentru ceai ori prajituri. Ai grijă să speli bine fructele înainte de a le decoji, deoarece portocalele sunt tratate cu substante conservante care intră în coajă, substanțe nevolatile, dar nocive pentru sanatate odată ingerate. In locul cojilor de portocală, pentru tonifierea vaselor sanguine poți folosi măceșele (care, de altfel, sunt cele mai bune în această privință).
Fructul îți oferă vitaminele C și D, protejându-te de răceli și contribuind la prevenirea degradării sistemului osos pe perioada iernii.


Iar ca totul sa fie mai simplu, putem oricand apela la uleiurile volatile cu aromele favorite, pentru un plus de aroma si de stare de bine!

Sarbatori fericite și aromate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu