Endorfinele sunt substante chimice produse de catre glanda pituitara si de catre hipotalamus, cu scopul de a contracara, pe de-o parte, efectele stresului si ale durerii (actionand similar cu morfina, dar fara a da dependenta), iar pe de alta parte, de a induce o stare de relaxare/euforie a organismului, de a intari sistemul imunitar, de a elibera hormonii sexuali, de a ajuta in procesul de invatare si de a ajuta la transmiterea semnalelor din cadrul sistemului nervos. Au fost descoperite in 1975, iar in prezent, o parte din efectele lor inca sunt dezbatute.
Exista persoane dependente de endorfine, care au tendinta/nevoia de a exagera cu activitatile ce le induc producerea acestor substante. Deasemenea, dereglari ale metabolismului endorfinelor conduce la tulburari psihice.
Cum ajuti la producerea endorfinelor?
- in primul rand, productia de endorfine creste in timpul exercitiilor fizice repetate. Din aceasta cauza, practicarea sportului relaxeaza, pe langa faptul ca te mentine sanatos si in forma fizica buna.
- consumul anumitor alimente, precum ciocolata si ardei iuti; in general cele care sunt mai bogate in grasimi si zaharuri
- actul sexual
- diferitele tipuri de masaj
- acupunctura
- meditatia
- sucul natural energizant, cum ar fi cel provenit din morcovi, portocale, mere, etc.
- rasul, cat mai in hohote
- muzica preferata
Ramane ca fiecare dintre noi sa aleaga modalitatea preferata de a declansa...fericirea!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu