marți, 25 decembrie 2012

Arome de sărbătoare: Bradul, Scortisoara, Portocalele



Frumusețea iernii se compune în mintea mea si a multora dintre noi nu doar din albul pufos al zapezii, verdele brazilor de Craciun, luciul viu al globurilor pentru Pom, cadouri, colinde, aerul rece si tare, gustul cozonacilor, ci și din aromele sale. Cand spunem “arome”, ne gandim in special la mirosul inconfundabil de brad, scortisoara si portocale.
Aceste parfumuri nu sunt doar placute, ci dezvaluie o serie de beneficii pe care le aduc sanatatii noastre in special acum, iarna.


Bradul
Aroma lui are un efect calmant și potențează starea de bine. Seara, te ajută să te relaxezi și să adormi. Infuzia din ace sau din muguri de brad calmează tusea și degajează căile respiratorii, fiind astfel de un real ajutor în cazul bronșitei și chiar pentru astmatici. 

Ca să potențezi efectul benefic al acelor/mugurilor asupra căilor respiratorii, este indicat să îndulcești ceaiul cu miere de tei.
Ceaiul din ace/muguri de brad este, de asemenea, licoare pentru spirit (combate stresul și favorizeaza buna dispoziție) și acționeaza ca tonic digestiv blând.
Nu în ultimul rând, aceste ceaiuri accelerează eliminarea toxinelor prin efectul sudorific și prin cel diuretic.


Scorțisoara
Parfumul său intens are 3 calități care, unite la un loc, îl fac întru totul deosebit:
- acționează ca și tonic cerebral rapid și eficient – stimuleaza energia mentală, gândirea, creativitatea;
- reduce pofta de mancare și, în mod special, pofta de dulciuri;
- are efect afrodisiac.
 Ceaiul de scorțisoară (sau praful presărat la prajituri) îți aduce toate aceste beneficii într-o formă concentrata. Mai mult decat atât, acesta crește toleranța organismului la frig deoarece scorțisoara este vasodilatatoare, tonifică și protejează inima.
Atenție însă că scorțisoara poate să irite mucoasa stomacala si mucoasa intestinala la persoanele sensibile (efectul scorțisoarei în acest sens este doar neplacut, nu realmente periculos).


Portocalele
Este bine de știut că nu doar culoarea acestui fruct, ci și parfumul emanat de coaja sa stimulează intelectul și buna dispozitie.
Deși coaja de portocală ajută la creșterea elasticității și a rezistenței vaselor sanguine, este indicat să nu o folosiți pentru ceai ori prajituri. Ai grijă să speli bine fructele înainte de a le decoji, deoarece portocalele sunt tratate cu substante conservante care intră în coajă, substanțe nevolatile, dar nocive pentru sanatate odată ingerate. In locul cojilor de portocală, pentru tonifierea vaselor sanguine poți folosi măceșele (care, de altfel, sunt cele mai bune în această privință).
Fructul îți oferă vitaminele C și D, protejându-te de răceli și contribuind la prevenirea degradării sistemului osos pe perioada iernii.


Iar ca totul sa fie mai simplu, putem oricand apela la uleiurile volatile cu aromele favorite, pentru un plus de aroma si de stare de bine!

Sarbatori fericite și aromate!

sâmbătă, 1 decembrie 2012

Ce nu stiai despre Ardeiul iute!



Unele dintre beneficiile pentru sanatate ale ardeiului iute sunt aproape incredibile iar reputatia acestuia este in continua crestere, in urma cercetarilor medicale. Ardeiul iute poate contribui la distrugerea celulelor canceroase din prostata, plamani, pancreas si poate opri un atac de cord in maxim 30 de secunde.
Ardeiul iute face parte din familia capsicum, si este cunoscut sub denumirea de capsicum annuum. Ardeiul iute ajuta la stimularea metabolismului, prin actiunea pe care o are asupra structurii venoase.

Beneficiile pentru sanatate
Nu este nimic mai uimitor decat efectele pe care ardeiul iute le are asupra sistemului circulator, cum ar fi alimentarea elementelor vitale din structura celulara a capilarelor, venelor, arterelor si ajutorul oferit pentru echilibrarea tensiunii arteriale.  De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arteriala, curata arterele si contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rau sau a trigliceridelor. Avand in vedere ca bolile cardiovasculare sunt ucigasul numarul unu la nivel mondial, proprietatile ardeiului iute sunt deosebit de importante.
Ardeiul iute este benefic atat pentru stomac cat si tractul intestinal deoarece stimuleaza miscarea peristaltica a intestinului, ajuta la eliminarea fecalelor si contribuie la reconstructia tesutului din stomac facilitand vindecarea leziunilor stomacale si ulcerelor intestinale. Atunci cand se consuma ardei iute, acesta declaneaza o senzatie de caldura in tot corpul, din acest motiv chiar a fost una dintre plantele recomandate in caz de degeraturi. 
Usturator si picant, ardeiul iute este adaugat in diverse feluri gustoase de mancare din intreaga lume. Iuteala este determinata de o concentratie ridicata de capsaicina, studiata pentru utilizarile ei pe scara larga de la reducerea efectelor durerii, beneficii cardiovasculare precum si capacitatea de a preveni aparitia cancerului. Capsaicina are un rol esential in deschiderea si drenarea pasajelor nazale congestionate. In plus, alaturi de continutul ridicat de capsaicina, ardeiul rosu este o sursa excelenta de vitamina A, prin concentratia de carotenoizi pro-vitamina A, inclusiv beta-caroten. Beta carotenul este nu doar un antioxidant puternic, ci poate fi convertit in organism in vitamina A, un nutrient esential pentru sanatatea tuturor tesuturilor epiteliale (cele care captusesc toate cavitatile corpului, inclusiv tractul respirator, gastro-intestinal si tractul reproductiv).  Beta-carotenul poate fi util in reducerea simptomelor astmului, osteoartritei si artritei reumatoide. In plus, activitatea sa antioxidanta contribuie la prevenirea daunelor radicalilor liberi care pot determina ateroscleroza, cancer de colon diabet zaharat si alte complicatii, cum ar fi leziuni ale nervilor si boli de inima. 

Lupta impotriva inflamatiei
Ardeiul iute contine capsaicina, care incalzeste corpul si este un inhibitor puternic al substantei P, o neuropeptida asociata cu procesele inflamatorii. Cu cat este mai iute un ardei, cu atat contine mai multa capsaicina.  In prezent se studiaza efectele capsaicinei ca tratament pentru tulburarile fibrelor nervoase senzoriale, inclusiv dureri asociate cu artrita, psoriazis si neuropatie diabetica. Atunci cand animalele injectate cu o substanta care provoca artrita inflamatorie au fost hranite cu alimente care contineau capsaicina, debutul artritei a fost intarziat si inflamatia a fost redusa in mod semnificativ. 

Ameliorarea pe cale naturala a durerii
Capsaicina aplicata local, s-a demonstrat in urma studiilor, ar fi un tratament eficient pentru durerile de cap si cele provocate de osteoartrita. Multe dintre studiile care se refereau la gestionarea durerii cauzate de neuropata diabetica, au enumerat beneficiile aplicarii locale a capsaicinei si rolul ei in atenuarea durerii asociate cu aceasta conditie.  In urma unui studiu de amploare, pacienti cu psoriazis au folosit preparate topice care contineau fie capsaicina fie placebo. Cei din prima categorie au raportat o imbunatatire semnificativa a simptomelor. Principalul effect secundar ar fi resimtirea unei senzatii de arsura in zona aplicata. 

Beneficii cardiovasculare
Ardeiul rosu iute, s-a dovedit a reduce nivelul colesterolului din sange, a trigliceridelor si agregarea plachetara, crescand in acelasi timp capacitatea organismului de a dizolva fibrina, o substanta cu rol important in formarea cheagurilor de sange.  Oamenii care consuma din belsug ardei iute, au sanse mai mici de a face atac de cord, accident vascular cerebral sau embolie pulmonara. 

Ardeiul iute amelioreaza sinusurile congestionate
Capsaicina nu reduce doar intensitatea durerii cii stimuleaza fluidizarea secretiilor de mucus din plamani sau fosele nazale. Capsaicina este similara cu un compus care se regaseste in multe remedii pentru raceala, cu rol in ameliorarea congestiei nazale, diferit fiind doar timpul de actiune (capsaicina actioneaza mult mai repede). Un ceai cu ardei iute stimuleaza rapid scurgerea mucoaselor din pasajele nazale, ameliorand nasul infundat si congestionat. 

Stimuleaza imunitatea
Ardeiul iute de culoare rosu aprins are un continut ridicat de betacaroten sau provitamina A.  Doua lingurite de ardei iute pisat, furnizeaza 47% din valoarea zilnica de vitamina A cu rol important in lupta anti-infectie si esentiala pentru sanatatea tesuturilor epiteliale, inclusive membranele mucoase care acopera pasajele nazale, plamanii, tractul intestinal si cel urinar. De asemenea, vitamina A este prima linie de aparare impotriva agentilor patogeni, invadatori. 

Prevenirea ulcerului gastric
Ardeiul iute are o reputatie negativa si nemeritata de a contribui la aparitia ulcerului gastric.  Nu doar ca ardeiul iute nu provoaca ulcerul gastric ci chiar poate ajuta la prevenirea acestuia prin distrugerea bacteriilor care pot fi ingerate stimuland in acelasi timp celulele mucoasei stomacului sa secrete sucuri de protectie, care impiedica formarea ulcerului. De fapt, consumul de ardei iute este asociat cu diminuarea riscului de ulcer gastric. 

Pierderea kilogramelor 
Caldura care este resimtita de catre o persoana in urma consumului de ardei iute este energie care rezulta in urma arderii caloriilor.  Chiar si ardeii rosii contin substante care contribuie la termogeneza si la consumul de oxigen chiar si mai mult de 20 de minute dupa ce sunt consumate.

Tinctura de ardei iute

Intern:
-guturai, gripă în faza incipientă, dureri de gât (traheită, faringită), bronşită cronică, tuse, tuse chintoasă, tuse convulsivă (se iau din când în când câteva înghiţituri dintr-un amestec din jumătate de linguriţă de tinctură în jumătate de linguriţă de apă.
- balonare, digestie lentă (se dizolvă o linguriţă de tinctură în jumătate de pahar de apă; se iau câteva linguriţe din această soluţie înainte şi după masă).
- sensibilitate la frig (se ia ½ linguriţă diluată în jumătate de pahar de apă, de 1-2 ori pe zi)

Extern:
contra reumatismului, sciaticii, nevralgiilor, durerilor musculare care se agravează la frig şi curent (se umezeşte o bucată de tifon cu tinctură de ardei iute şi se aplică pe zona afectată vreme de 5-60 de minute, în funcţie de gradul de sensibilitate al pielii) bronşită, răceli (se pun pe piept comprese cu tifon impregnat cu tinctură de ardei iute. Pentru un efect mai puternic se pot pune în tinctura de ardei iute şi câteva picături de ulei volatil de mentă sau eucalipt)
Pentru creşterea si regenerarea părului se fac fricţionări la rădăcina părului cu tinctură şi se foloseşte şamponul natural care conţine şi tinctură de arei iute (functioneaza pe bune!  Rezultatele se vad dupa 3-4 aplicari!)

duminică, 28 octombrie 2012

Cătina – planta minune pentru imunitate

Despre catină am auzit de câțiva ani, iar de vreo doi ani primavara și toamana, mai ales că sunt variații de temperatură destul de mari care afectează semnificativ organismul, mă răsfăț cu un preparat din bobite de catină și miere de albine.

La mine are efect energizant și tonic și mă scapă de starea de somnolență și moleșeală specifică perioadei din an.
Fiindcă este sezonul ei, puteți să o găsiți în piață la prețuri rezonabile, vă recomand să faceți o cură cu catină și miere, iar rezultatele nu se vor lăsa așteptate prea mult!

Câteva detalii:
Despre fructele de cătină se ştie deja că au mai multă vitamina C decât oricare dintre citrice – conţine între 400 şi 1500mg de vitamina C, cantitate superioară cele existente în căpşuni, kiwi şi portocale.
În plus, atât cătina albă, cât şi cea roşie sunt tonice, combat forme diferite de anemie şi contribuie, prin conţinutul crescut de vitamina C, la detoxifierea organismului.
Datorită bogăţiei de vitamine din complexul B, cătina albă şi cea roşie intervin în procesele metabolice. Iar infuzia cu cătină roşie ajută la combaterea avitaminozelor severe, dar este şi un bun detoxifiant, diuretic, sudorific, antidiareic, hemostatic şi antifebril.

Catina este considerata un bun antiinflamator, cicatrizant, antibiotic, astringent, anticancerigen. Ea este indicata si pentru tratarea afectiunilor ficatului, splinei si rinichilor.
Persoanele care suferă de anemie sau de alte afecţiuni hepatice pot consuma sirop de cătină (îl gasit la magazinele naturiste), care este un bun tonifiant pentru sistemul imunitar, fiind benefic mai ales în perioada sezonului rece.

Cum ne apără de răceală şi gripă?

Extractele de mlădiţă de cătină roşie, numite tamarix, sunt folosite în tratatea bolilor măduvei osoase, ale splinei sau ale ficatului. Aceste extracte se administrează sub formă de picături, în funcţie de vârstă şi de afecţiune.
Gemoderivatele acţionează împotriva microbilor sau a virusurile care acţionează asupra ficatului, a splinei sau a măduvei osoase. În anumite boli, extractul de muguri de cătină se folosesc împreună cu alte extracte. De exemplu, în combinaţcu extractrul de alun şi de brad este indicat în forme severe de anemie, în amestec cu porumbarul, în anorfexie, cu bradul, în problemele stomatologice, iar cu coacăzul, în diferite infecţii virale.
 
În lupta cu avitaminoza
Infuzia cu cătină roşie ajută la combaterea avitaminozelor severe, dar este şi un bun detoxifiant, diuretic, sudorific, antidiareic, hemostatic şi antifebril.
Infuzia de cătină roşie se prepară astfel:
·         2 linguri de fructe zdrobite care se pun în 500ml de apă clocotită
·         Se lasă vasul acoperit timp de 30 de minute
·         Infuzia se bea fracţionat, în decursul unei zile
Tratamentul durează cel puţin 20 de zile, în funcţie de recomandarea specialistului.

Tratează bolile cronice
Proprietăţile de antianemic, antigripal, antisclerotic, antiinflamator şi de tonic al sistemului imunitar recomandă cătina albă în tratarea unor afecţiuni grave de tipul cirozei, dizenteriei, ulcerului gastric, aterosclerozei, eczemelor infecţioase şi a asteniei. Prin conţinutul mare de caroten, ajută la termoreglarea organismului.
 În astfel de afecţiuni se foloseşte ceaiul preparat din două linguri de fructe zdrobite la 500 ml de apă clocotită. Această cantitate se consumă zilnic, timp de 60 de zile.

Sirop pentru imunitate
Persoanele care suferă de anemie sau de alte afecţiuni hepatice pot consuma sirop de cătină, care este un bun tonifiant pentru sistemul imunitar, fiind benefic mai ales în perioada sezonului rece.
 Pentru prepararea acestui sirop este nevoie de următoarele:
·         500 g de fructe de cătină
·         800 g de miere
Cum se prepară:
·         Se spală boabele şi se pun în borcane de 400 de g, care se umplu doar o treime
·         Deasupra se toarnă miere, se umple borcanul şi se amestecă bine conţinutul, cu o lingură de lemn.
·         Se acoperă cu capac şi se păstrează la frigider timp de 10 zile, când este bun pentru consum.
·         Se administrează în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol – se ia câte o lingură din acest sirop tonic.
               Tratamentul se urmează timp de 30-40 de zile.

Ajută la slăbit
Dr. Oz preciza în emisiunea sa "The Dr. Oz Show" că acest fruct, cătina, este printre puţinele surse naturale de acizi graşi omega-7, care te ajută să rămâi slabă. Potrivit unui studiu realizat pe cobai şoareci, se pare că în urma unui regim alimentar identic, unul dintre cobai s-a îngrăşat foarte mult, în vreme ce celălalt care lua zilnic ulei de cătină a rămas la o greutate constantă şi nu a prezentat niciun risc de a dezvolta diabet şi boli de inimă.

 Încetineşte îmbătrânirea pielii
Pe lângă vitamina C, cătina are vitaminele E şi A pentru a face din cătină şi uleiul extras din ea, cea mai bună soluţie naturală pentru regenerarea pielii. Uleiul de cătină este potrivit pentru toate tipurile de ten, având un puternic efect antirid. Aplică pe riduri uleiu de cătină presat la rece.

Ajută persoanele care au probleme cu constipaţia
Uleiul de cătină ajută la reglarea tranzitului intestinal, fiind de folos persoanelor care suferă de constipaţie. Dr. Oz recomandă administrarea zilnică a unor capsule gelatinoase cu ulei de cătină, o singură doză de 500 de miligrame.

Este bună pentru diverse probleme ale pielii
Datorită ingredientelor active din conţinutul său, uleiul de cătină presat la rece vindecă pielea de arsuri (inclusiv solare), răni, psoriazis, dermatite, eczeme, acnee, herpes.

Protejează gingiile
Are un efect protector asupra gingiilor. Masează gingiile cu ulei de cătină pentru a preveni apariţia diverselor infecţii.


Azi am gasit în piață catină (ca tot e sezon) și am profitat să îmi prepar mixul de catină și miere care o să mă ajute pe perioada mai friguroasă. 


 Vă recomand o cura de minim o lună cu cate o linguriță de miere cu catină, dimineața, cu un pahar de apă. Veți avea energie întreaga zi, veți scăpa de starea de moleșeală și somnolență ”specifică” perioadei de toamnă/iarnă sau iarnă/primăvară.

 
Rezolvă și o eventuală ”poftă de dulce” datorită mierii de albine. Mixul e dulce-acrișor cu o ușoară tentă amăruie.
La mine funcționează de minune! La voi?

luni, 15 octombrie 2012

O taină medicală…



O prietenă mi-a trimis recent un mail ce continea o serie de informații știute de puțini oameni. Am decis să împart cu voi aceste ”secrete” atat de bine păzite:

 Lipsa sării din sânge!
Interesant, dar LOGIC. Aceeași problemă cu tensiunea arterială: înainte 13 cu 8 era considerată ”tensiune de aviator”, acum este limita superioară a "normalului". Să aiba aceeași justificare?
 ”Excesul de sare, zahăr și grăsimi, dăunează grav sănătății!” Ăsta da avertisment medical!
 Ce înseamnă exces nu ne explică însă nimeni!!! 
La prima citire, exces înseamnă prea mult, dar raportat la greutatea fiecaruia!!!  Între copilul de 20 de kilograme și adultul de 80 sau 120 de  kilograme... e o marjă de eroare foarte mare, ca să pronunți exces, sau să recomanzi doar 2, 4 sau 6 g de sare pe zi. Între omul de la munte, care bea apă puternic magnetizată și aproape  pură și cel de la șes sau de la oraș care primesc apa cea mai infectă, cel de la munte va "dizolva" și elimina mult mai repede chimicalele! Nu uitați că NU suntem la fel, că NU avem aceeași grupă sanguină, că diferă și RH-ul - purtătorul de oxigen din sânge! Unii au în sânge predominant Cuprul (RH negativ) alții, cei mai  mulți, au Fierul (RH pozitiv)!  

Nu uitați ceea ce mulți vor să ascundă: 
- orice reacție a apei cu sarea produce... căldură!  Iar sarea formează pricipalul electrolit care, scos din sânge, reduce de... 11.000 de ori viteza transferului informațional către creier!!! Mai simplu spus, lipsa sării din sânge...afectează activitatea cerebrală!!!
Intuiția îmi spune că asta este scopul lor real: să devenim legume! La muncă și înapoi acasă, la televizor, unde ni se repetă zilnic că: excesul de sare, zahăr și grăsimi daunează grav sănătății!  Dar excesul de alcool, tutun și medicamente? De ce nu se fac campanii la TV cu acest subiect?  De ce nu se fac campanii contra etnobotanicelor???  Nu este vorba de boală și moarte, mai ales în rândul tinerilor? Ba da! Dar este vorba și de bani, de mulți bani, atât de multi încât viața copiilor și a tinerilor...nu mai contează!!!  Este vorba de profituri imense, accize și taxe!  Si în fond este bine să ai multe "legume"  în sistem ! Pentru că legumele își plătesc taxele, la zi!  

Amintiți-vă! Ce face medicul prima dată când ajungi în spital?  Îti schimbă regimul alimentar: fără sare!!!! Adica taie legaturile informaționale cu creierul, ca să poata trimite medicamentele peste tot în corp. Amorteste creierul pentru că altfel, acesta, ar reacționa imediat la chimicalele administrate! Ar declanșa alergii! 

 Dar zahărul?
 Zahărul e purtator de un cu totul alt tip de informații ! Nu vorbim de "clasicul" zahar alb, tos, chimizat la maxim!!! Vorbim de zaharul natural din fructe sintetizat de natură cu ajutorul apei! Vorbim de zahărurile multiple din mierea de albine,  naturală! Glucoza participă direct la formarea acidului dezoxiribonucleic (ADN) adica a evoluției. Vitalitatea dvs. și a copiilor dvs., atenția, concentrația, vin din zahărurile naturale! Și evoluția dvs. genetică! 

Cum e cu grăsimile ?!
Să vedem ce spun studiile! Colesterolul ajută la formarea membranelor celulare; la sinteza hormonilor în glandele suprarenale și în ovare!!! Colesterolul este indispensabil digestiei lipidelor, în urma transformarii de către ficat în acid biliar. Nivele joase ale colesterolului,  induse cu ajutorul medicamentelor, duc la apariția depresiei, comportamentului violent, creșterea riscului de infarct miocardic și mai ales o slabă funcționare a sistemului imunitar.
 În  trecut, cineva cu un regim alimentar ce conținea 300 mg de colesterol pe zi, cu un nivel HDL (colesterol bun) de 35 mg pe decilitru de sânge, era considerat normal! Asta pâna când, cei de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) , au hotarât să schimbe normele!  Să le coboare ”notmalul” la 200! Imediat, au apărut 36 de milioane de "bolnavi", și 4,3 de miliarde de dolari pe an, câștig, dintr-un foc!. Între ”vrăjeala” științifică a unora și intuiția lui strămoșească, ciobanul român a ales intuiția!... tot cu slană, pită, ceapă și pălincă traiește! Nu face exces și traiește mult și bine... 

 Acum, trageți voi concluziile….. 

Si mai este câte ceva de spus despre:

  Apă!
 “Ce face  apa  dacă e  baută  înainte de  a  mânca și  imediat  după masă?”
 Un articol foarte bun. Nu doar despre apa caldă după mâncare, dar și despre atacul de cord. Chinezii și japonezii beau ceai fierbinte în timpul mesei, NU apă rece! Poate e timpul să adoptăm ”obiceiul lor” la masă.
 Pentru cei carora le place să bea apă rece, acest articol li se adresează direct. Este frumos să bei un pahar cu apă rece după masă, dar apa rece solidifică hrana uleioasa pe care tocmai ai înghițit-o. Va încetini digestia. Când mancarea reactioneaza cu acidul  va fi absorbită de intestine mai repede. Trece în intestine și foarte rapid se transformă în grasime și poate duce la cancer.  Este cel mai bine să se bea supa cat mai fierbinte sau apă caldă după mâncare.

 Simptome comune de atac de cord!
Ar trebui să știți că nu fiecare simptom de atac de cord este ”durerea bratului stang”.
Atenție la dureri intense ”în zona fălcilor”. S-ar putea să nu aveți niciodată prima ”durere în piept” în timpul atacului de cord. Amețeala și transpirația intensă sunt tot simptome comune. 60% din cei care au atac de cord în timpul somnului NU se trezesc. ”Durerea în zona falcilor” te poate trezi din somnul adânc. Să fim atenți.  Cu cât știm mai mult, cu atât avem mai multe  șanse de supraviețuire. Un cardiolog spune că fiecare care citește acest mesaj și-l împartășește altora poate salva cel puțin o viață!